Neurologia pediatrică
Neurologia pediatrica este specialitatea medicală care are ca obiectiv depistarea, diagnosticarea și tratamentul bolilor sistemului nervos central și periferic, precum și a bolilor musculare la copii între 0 și 17 ani (<18 ani), neurologul pediatru avand in competenta examinarea neurologica a nou-născutului la termen, a nou-născutului prematur, a sugarului, a copilului mic și mare.
Afecțiunile ce pot fi diagnosticate, tratate sau monitorizate de către medicul neurolog pediatru sunt:
- întârziere in dezvoltarea neuro-motorie pe etape de vârstă.
- paraliziile cerebrale
- neuropatii periferice
- epilepsia, convulsiile febrile
- cefaleea și migrena,
- traumatismele cranio-cerebrale
Patologia coloanei vertebrale:
- cifo-scolioze
- patologia nervilor cranieni-ex.Paralizia faciala periferica
- convulsiile febrile
- hidrocefalia
- edem cerebral
- encefalite și meningite
- vertijul paroxistic benign, central
- torticolisul paroxistic
- malformațiile și tumorile sistemului nervos,
- sindroamele neurocutanate,
- afecțiunile neuromusculare.
- miastenia gravis
- tremor esențial
- tulburări de somn
- patologia neonatala: hemoragii cerebrale ale nou-nascutului, encefalopatie hipoxic-ischemică perinatală, malformațiile osoase ale craniului-craniostenoze, micro sau macrocefalie.
- parametri de crestere ale nou născutului – greutate, talie si perimetrul cranian.
La copiii nou nascuti se recomanda un prim consult neurologic la semne precum: tremurul barbiei, o deviere a privirii sau chiar si semne de violenta/hiperagitatie a copilului.
De asemenea, este necesar un consult neurologic in cazul copiilor nascuti prematur, acestia avand un risc mai mare de a avea intarziere in dezvoltarea neuromotorie, fiind si mai mare daca au avut greutate mica la nastere sau suferinta ante-, peri- sau postnatala. Astfel, se recomanda monitorizare periodica a dezvoltarii, initial la fiecare 3 luni in primul an de viata, urmand ca apoi evaluarea sa se faca la interval de 6 luni.
Examenul neurologic este cel mai complex examen obiectiv. Efectuat corect și complet , asociat cu înțelegerea morfologiei și funcției sistemului nervos,este capabil să furnizeze informații precise privind topografia leziunii cerebrale.
Creierul uman este organul care are nevoie de perioada cea mai îndelungată pentru maturizare. In jurul vârstei de 5 ani creierul este în mare, structural și funcțional maturizat. Sigur, există unele structuri se vor maturiza mai târziu, în adolescenta sau în perioada de adult.
Investigatiile paraclinice în neurologie pediatrică sunt: electroencefalograma (EEG), electrimiografia (EMG), analize de sange, teste genetice, analiza LCR, imagistica cerebrala sau spinala (CT, RMN, radiografii ale creierului sau a coloanei vertebrale).
Electroencefalograma (EEG) este una dintre cele mai importante si utilizate investigatii in neurologia pediatrica, aceasta fiind folosita astazi in explorarea paraclinica a pacientilor cu diverse afectiuni. Aportul ei în principalele boli ale sistemului nervos central ,permit atat un diagnostic corect cat si o urmarire a evolutiei afectiunilor sub tratament, in principal a epilepsiei.
La clinica Raze sintem pregatiti sa iti oferim cele mai bune servicii de neurologie pediatrica.
Consultatie neurologie pediatrică | 200 RON |
Control neurologie pediatrică | 150 RON |
Articole \ Neurologia pediatrică

Disfuncţiile somnului la copii!
Tulburările de somn reprezintă o patologie puțin explorată și investigată în asistența medicală. Frecvent, problema somnului apare în contextul altor afecțiuni, trecând astfel pe plan secundar.Somnul este o stare fiziologică periodică și reversibilă, caracterizată prin suprimarea temporară a conștienței, abolirea parțială a sensibilității și încetinirea funcțiilor vieții organice (ritm respirator și cardiac, relaxare musculară, scăderea […]