Computer tomograf in Oradea
Vino la Clinica Raze pentru investigații de tomografie computerizată (CT), efectuate cu ajutorul echipamentelor noi, de ultimă generație, cu tehnologie Siemens 2022!
Scanarea cu ajutorul computerului tomograf are multiple utilizări, fiind adesea cea mai bună metodă pentru detectarea tumorilor sau pentru examinarea rapidă a persoanelor care pot avea leziuni interne și sângerări în urma unor accidente de mașină sau a altor tipuri de traumatisme. Tomografia computerizată poate fi utilizată pentru a vizualiza aproape toate părțile corpului și este folosită pentru a diagnostica boli sau leziuni, precum și pentru a planifica tratamentul medical, chirurgical sau prin radioterapie.
Cum funcționează tomografia computerizată
Tomografia computerizată (CT) combină o serie de imagini cu raze X luate din diferite unghiuri în jurul corpului și utilizează procesarea computerizată pentru a crea imagini în secțiune transversală (slices) ale oaselor, vaselor de sânge și țesuturilor moi. Imaginile tomografiei computerizate oferă informații mai detaliate decât cele oferite de razele X simple.
Tehnologie de ultimă generație
Departamentul de Radiologie și Imagistică din cadrul Clinicii Raze dispune de un Computer tomograf Siemens Somatom Go Up, echipament de ultimă generație, dotat cu tehnologie 2022, capabil să achiziționeze 64 de slice-uri la o rotație, și prin intermediul căruia se pot efectua toate investigațiile din gama imagisticii medicale în tomografie computerizată.
Astfel, pacienții pot beneficia de investigații CT pentru orice parte a corpului, metoda oferind imagini detaliate ale toracelui, organelor și proceselor patologice abdominale (abdomen, pelvis, uroCT), scheletului osos (torace, coloană, membre, craniu), extremității cerebro – encefalice (cap, sinusuri, masiv facial), regiune cervicală, și contribuie la diagnosticul unor afecțiuni musculare și articulare (segmente membre și segmente coloană vertebrală).
Echipamentul are incluse tehnologii de ultimă oră, una dintre cele mai importante fiind scanarea cu doză de iradiere minimă, semnificativ redusă față de radiologia convențională clasică. Acest lucru este posibil datorită filtrelor și detectorilor speciali prin care expunerea la raze X este personalizată în funcție de greutatea și vârsta pacientului, reducând astfel cu până la 60% doza de iradiere.
Când este recomandată tomografia computerizată
Medicul poate recomanda o scanare CT pentru:
- Diagnosticarea afecțiunilor musculare și osoase, cum ar fi tumorile și fracturile osoase
- Localizarea cu precizie a unei tumori, a unei infecții sau a unui cheag de sânge
- Ghidarea procedurilor, cum ar fi intervenția chirurgicală, biopsia și radioterapia
- Detectarea și monitorizarea unor boli și afecțiuni precum cancerul, boli de inimă, noduli pulmonari și tumori hepatice
- Monitorizarea eficacității anumitor tratamente, cum ar fi tratamentul cancerului
- Detectarea leziunilor interne și a hemoragiilor interne
Rolul substanței de contrast
Tomografia computerizată se poate efectua atât nativ, cât și cu substanță de contrast. În general, în cazul computerului tomograf efectuat în zona toracelui, abdomenului sau a pelvisului, se recomandă administrarea de substanță de contrast în prealabil, pentru a mări contrastul natural al vaselor de sânge și al organelor.
Aceasta nu dăunează pacientului, având doar rolul de a scoate mai bine în evidență diferite structuri din corpul uman și de a imbunătați vizibilitatea imagistică a anumitor tipuri de țesut, vase de sânge sau organe. În acest fel, medicul poate pune un diagnostic mai exact și poate recomanda cel mai bun tratament.
În cazul investigațiilor de computer tomograf cu substanță de contrast, se recomandă efectuarea în prealabil a analizei de CREATININĂ SERICĂ, un test rapid, ieftin și accesibil.
Post-procedural
După finalizarea tomografiei computerizate, pacientul se poate întoarce la rutina zilnică normală, deoarece această procedură imagistică este neinvazivă, nedureroasă, rapidă și nu necesită administrarea de sedative.
Sună acum pentru o programare
Indiferent că ai sau nu trimitere de la medic, te poți programa pe loc pentru investigațiile de care ai nevoie!