Disfuncţiile somnului la copii!
Tulburările de somn reprezintă o patologie puțin explorată și investigată în asistența medicală. Frecvent, problema somnului apare în contextul altor afecțiuni, trecând astfel pe plan secundar.
Somnul este o stare fiziologică periodică și reversibilă, caracterizată prin suprimarea temporară a conștienței, abolirea parțială a sensibilității și încetinirea funcțiilor vieții organice (ritm respirator și cardiac, relaxare musculară, scăderea temperaturii cu aproximativ 0,5°C, scăderea funcțiilor secretorii).
Studiile recente au demonstrând că există activitate intensă a creierului și pe parcursul somnului. Somnul joacă un rol important în sănătatea și starea noastră de bine, cantitatea și calitatea lui protejându-ne sănătatea fizică, mintală și oferind calitate vieții noastre. Scopul oricărei terapii pentru somn este ca cei mici să învețe să adoarmă singuri, în propriul pat.
- Până la vârsta de 4 luni, copiii au între 3 și 6 somnuri pe zi.
- Între 4-6 luni, 3 reprize de somn.
- Între 6-9 luni, 2-3 reprize de somn.
- Între 9 și 12 luni, 2 reprize de somn.
- Între 12 și 18 luni, 1-2 reprize de somn.
- Între 18 luni și 3 ani, o repriză de somn.
- Între 3 și 6 ani, o repriză de somn sau niciuna.
Începând cu vârsta de 3 ani, copiii pot începe să renunțe la somnul de zi. Înlocuirea somnului de după-amiază cu o perioadă de liniște. Această practică este o modalitate eficientă de a trece de la somnul de după-amiază al copiilor la eliminarea acestui obicei. Mai precis, se păstrează același program zilnic, dar, în loc să i se impună copilului să meargă la somn, i se permite să aleagă altă activitate care i se pare potrivită, cu condiția să fie o activitate liniștită.
Expunerea la ecranele dispozitivelor electronice înainte de culcare poate afecta somnul copiilor. Lumina albastră emisă de aceste dispozitive poate inhiba producția de melatonină, hormonul responsabil de inducerea somnului.
La ce vârstă renunța copiii la somnul de prânz?
În funcție de fiecare copil somnul de prânz poate să dureze mai mult sau mai puțin. Aceștia pot renunța după vârsta de trei ani la repriza de somn din timpul zilei. Somnul din timpul zilei al copiilor trebuie să fie scurt și cât mai devreme.
Majoritatea copiilor nu mai dorm în timpul zilei de la vâsta de 3-5 ani. Dacă copilul dumneavoastră, cu vârsta de peste 5 ani, încă mai doarme în timpul zilei, încercați să păstrați timpul de somn de o ora, nu mai tarziu de ora 14:00. Somnul lung și târziu din timpul zilei îi poate îngreuna culcatul noaptea.
În jurul vârstei de 3 luni, organismul începe să producă melatonină, hormonul somnului. Modificările circadiene la nivelul cortizolului apar la aproximativ la 3-5 luni, având ca efect lungirea perioadei de somn în medie 12 ore noaptea. Odată cu maturizarea neurologică, se prelungește somnul din timpul nopții și tinde să se scurteze cel din timpul zilei, iar pattern-ul de somn începe să semene tot mai mult cu al adulților. Tulburările de somn sunt subdiagnosticate și puțin tratate.
La Clinica Raze va așteptăm pentru diagnosticul tulburărilor de somn și terapiile acestuia. Disfuncţiile somnului normal al copilului conduc la tulburări de atenţie, hiperactivitate şi nelinişte. De asemenea, netratate, tulburările de somn ajung să reprezinte un factor de stres şi pentru familie.