Etape esențiale de dezvoltare a creierului unui copil
Creierul unui copil nu este un creier de adult în miniatură. Este un creier în dezvoltare care se conectează singur la lume și depinde de părinți să creeze o adaptare corespunzătoare la aceasta.
Primii 5 ani din viata unui copil sunt cele mai importante etape de dezvoltare neurologica, cognitiva, sociala și emoțională din viata unui copil. Creierul bebelușului afla ce înseamnă foamea, singurătatea, oboseala, disconfortul etc.
Dezvoltarea ulterioara a creierului sub impactul acestor impulsuri depinde de modul în care adultul îngrijește copilul, de promptitudinea cu care răspunde acestor nevoi. Plânsul este modul cu care comunica în primele luni de viață.
Copiii trec prin perioade succesive de dezvoltare, în care au loc o serie de schimbări în evoluția creierului. Deși transformările ce se produc sunt determinate genetic, mediul extern are o influenta semnificativa asupra modului în care copiii se dezvolta în fiecare etapa.
Astfel, este important ca părinții sa înțeleagă ce se întâmplă în creierul copilului în fiecare perioada, pentru a putea sa ofere sprijinul și încurajarea necesare pentru progresul acestuia în toate momentele.
Fiecare copil este unic și este important ca părinții sa învețe sa înțeleagă, să sprijine și sa încurajeze caracteristicile și abilitățile fiecărui copil.
La 2 luni de viata apar primele reactii emotionale – la vederea unei jucarii, copilul incearca sa o prinda, insa capacitatea de prindere a obiectelor din jur nu este inca dezvoltata. Singurul lucru pe care il poate face cu degetele este sa isi prinda manutele impreuna. De asemenea, in aceasta etapa apar primele sunete si vocalizari nediferentiate si, unul dintre cele mai emotionale gesturi – primul zambet.
După vârsta de 12 luni copiii încep sa meargă, așadar fac primii pași pe cont propriu; putem spune ca începe o noua etapa a dezvoltarii lor. Acum, sunt liberi sa se plimbe independent și sa descopere lumea. Este momentul în care exploatează în mod activ mediul înconjurător.
Dezvoltarea limbajul se face rapid, ceea ce duce la dezvoltarea abilității de a cere lucruri și la capacitatea de a spune ,,nu”/,,da”. Dupa vârsta de 3 ani își îmbunătățesc abilitățile motorii , încep activitățile sportive, creative, tehnica mică.
Este bine cunoscut faptul ca exercițiile fizice au multe beneficii pentru sănătate. S-a constatat ca activitatea fizică a fost asociată cu rețele cerebrale mai organizate/sănătoase. Aceasta aduce beneficii în procesele de învățare, atenție, procesarea senzorială și motorie, memorie si luarea deciziilor. Stimularea motorie timpurie – este important ca părinții sa cunoască etapele de dezvoltare pentru a putea fi alături de bebeluș astfel sa parcurgă toate etapele dezvoltarii fizice și psihice normale. Stimularea motorie prin exerciții și jocuri favorizează o buna dezvoltare atât dpdv motor, cognitiva cat și socio-afectiv.
Cu toate ca dezvoltarea urmează un model fix, fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, unele etape fiind atinse mai rapid, altele mai lent.
Dieta este un factor deosebit de important pentru sănătatea creierului copilului. Sistemul digestiv și creierul sunt strâns conectate, așadar în momentul în care facem alegeri sănătoase când vine vorba despre dietă, ajutăm atat corpul cat și mintea.
Neurotroficele esențiale pentru creierului copilului sunt: Omega 3-6, B complex, vitamina D, vitamina E.
Pentru o bună dezvoltare neuro psihomotorie a copilului este necesara evitarea excitantilor Sistemului Neurologic Central: sucuri acidulate, cacao, ecrane etc
Adolescența, reprezintă perioada cu cele mai multe și importante provocări, atat pentru copii cât și pentru părinți.
În perioada adolescenței trăsăturile fizice se schimbă semnificativ, copilul se maturizează considerabil, prezintă nevoia de independență. În această perioadă personalitatea copilului se definește si apare dorința de independență.
În timpul adolescenței tinerii au nevoie de părinții lor mai mult ca oricând în viață. De aceea este foarte important ca situația de acasă sa fie pozitivă, iar comunicarea deschisă și transparentă, pentru ca adolescenții să poată face față mai ușor acestei perioade. Dezvoltarea neuropsihică a copilului a fost mereu în atenția cercetătorilor iar în ultimul timp și părinții sunt tot mai preocupați de acest aspect.
La Clinica Raze, echipa formata din dr.Tegzes Ioana – medic primar psihiatrie pediatrică si dr. Iuhas Gabriela – medic specialist neurologie pediatrică vă ajuta copiii să iși atingă potențialul.