Tiroidita cronică autoimună
Azi voi vorbi puțin despre una din cele mai des întâlnite boli în endocrinologie, și anume tiroidita cronică autoimună.
Tiroidita cronică autoimună, cunoscută și sub denumirea de tiroidita Hashimoto, este o boală autoimună care afectează glanda tiroidă.
Tiroidita cronică autoimună este mai frecvent întâlnită la sexul feminin, există și o predispoziție genetică în dezvoltarea bolii, și se poate asocia cu alte boli autoimune cum ar fi artrita reumatoidă, lupus, diabet zaharat tip 1, psoriazis , vitiligo, boala Addison, boala Basedow Graves și altele. Deasemnea sarcina, excesul de iod și expunerea la radiații pot duce la declanșarea bolii la cei cu predispoziție.
Cauza apariției tiroiditei Hashimoto.
O boală autoimună este o tulburare în care sistemul imunitar atacă țesuturile sănătoase, în acest caz țesutul tiroidian pe care îl percepe ca străin. Se produc astfel anticorpi îndreptați împotriva țesutului tiroidian ( anticorpi antitiroglobulina-ATG și anticorpi antitiroperoxidaza-ATPO), determinând un proces inflamator la nivelul glandei tiroide. De-a lungul timpului, din cauza distrugerii, capacitatea glandei tiroide de a produce hormoni tiroidieni devine adesea afectată și duce la o scădere treptată a funcției și, in cele din urmă, la hipotiroidism.
Cum se manifestă?
Deoarece afecțiunea progresează de obicei lent, este posibil ca persoanele cu tiroidită Hashimoto să nu aibă niciun simptom la început. În momentul când scade nivelul hormonilor tiroidieni , apar simptome de hipotiroidism, cum ar fi: plus ponderal, somnolență, tulburări de memorie și concentrare, sensibilitate crescută la frig, tulburări de ciclu menstrual, constipație, astenie, unghii și păr fragile, bradicardie, gușă.
Diagnosticul de tiroidită autoimuna se stabilește pe baza urmatoarelor examinări:
-anticorpii antitiroglobulina -ATG și antitiroperoxidaza -ATPO, care au valori crescute
– hormonii tiroidieni (FT3 si FT4) și TSH – nivelul acestora variind în funcție de fazele bolii
-ecografia tiroidiană prin intermediul căreia se măsoară dimensiunile tiroidei, se apreciază structura și prezența nodulilor.
Managementul
Pacienții cu anticorpi crescuți, dar teste normale ale funcției tiroidiene nu necesită tratament.
Majoritatea persoanelor cu tiroidită Hashimoto iau medicamente pentru a trata hipotiroidismul. Tratamentul medicamentos se face cu hormoni tiroidieni substitutivi, scopul tratamentului fiind scăderea TSH-ului cu scăderea in volum a gușii, și normalizarea funcției tiroidiene prin menținerea la valori normale ale FT4. Tratamentul de obicei durează toată viața.