Studiu BMJ: dieta mediteraneană te ajută în reducerea riscului unui atac de inimă!
Dieta mediteraneană sau cea cu conținut scăzut de grăsimi reduce riscul de atac de inimă – Studiu BMJ
Cu siguranță, ai auzit deja că dieta mediteraneană poate fi benefică pentru sănătatea inimii tale. Acum, un studiu recent publicat de British Medical Journal, unul dintre cele mai prestigioase jurnale medicale din lume, vine cu noi dovezi care arată că dieta mediteraneană sau cea cu conținut scăzut de grăsimi poate reduce riscul de deces prematur și de atac de inimă pentru persoanele cu probleme cardiovasculare sau expuse la cel puțin doi factori de risc.
Care sunt factorii de risc?
Factorii de risc pentru problemele cardiovasculare includ hipertensiunea arterială, nivelul ridicat al colesterolului, fumatul, obezitatea, diabetul, istoricul familial de boli de inimă și lipsa activității fizice regulate.
Ce arată studiul BMJ despre dieta mediteraneană?
Studiul a fost realizat de cercetătorii din întreaga lume și a analizat date combinate din 40 de studii anterioare care au inclus peste 35.000 de oameni cu probleme cardiovasculare sau cu cel puțin doi factori de risc. Rezultatele au arătat că persoanele care au urmat o dietă mediteraneană sau o dietă cu conținut scăzut de grăsimi au avut un risc semnificativ mai mic de deces prematur și de atac de inimă.
Acest studiu relevă că dieta mediteraneană, în afară de a fi un stil de viață sănătos, este și eficientă în reducerea riscului de probleme cardiovasculare. Dieta mediteraneană este bogată în legume, fructe, cereale integrale, nuci și semințe, pește și uleiuri de măsline și de rapiță, și are un conținut redus de carne roșie, produse lactate și zahăr.
În cazul în care ai probleme cardiovasculare sau ești expus la cel puțin doi factori de risc, este important să discuți cu medicul tău despre cele mai bune opțiuni alimentare pentru sănătatea inimii tale.
Dacă dorești să îți monitorizezi sănătatea inimii și să previi problemele cardiovasculare, poți alege serviciile de cardiologie de la clinica Raze din Oradea. Mai multe detalii despre acestea găsești aici.
Sursa:
BMJ: Compararea a șapte programe alimentare structurate populare și riscul de mortalitate și evenimente cardiovasculare majore la pacienții cu risc cardiovascular crescut: revizuire sistematică și meta-analiză.