Psihiatria este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și reabilitarea persoanelor cu boli mintale. Scopul principal al medicului psihiatru este urmărirea și menținerea sănătății mintale, acestea fiind posibile obțin luând în considerare diverși factori: psihologici, socio-culturali, politici, juridici, medico-farmacologici. Tulburările psihice și bolile mintale influențează aproape toate aspectele vieții unui pacient, funcțiile organismului, comportamentul, afectivitatea, perceperea realității, relațiile interumane, sexualitatea, munca și timpul liber. Asemenea tulburări sunt cauzate de interacțiunea unor factori complecși, biologici, sociali și spirituali, care nu pot fi totdeauna puși în evidență cu siguranță. Sarcina psihiatriei este să clarifice rolul acestor diverși factori și influența lor asupra manifestărilor din cursul bolilor mintale.
Afecțiunile ce pot fi diagnosticate, tratate sau monitorizate de către medicul psihiatru sunt :
- Tulburări mentale cu substrat organic ( Demența în Boala Alzheimer, Demența în Boala Parkinson, Demența vasculară, Demența în Boala Pick etc.).
- Tulburări mentale și de comportament datorate consumului de alcool și substanțe psihoactive.
Schizofrenie, tulburări psihotice, schizotipale și delirante. - Tulburări ale dispoziției afective (Tulburarea depresivă majoră, Mania, Tulburarea afectivă bipolară, ciclotimia distimia.
- Tulburări nevrotice, de stress și somatoforme ( Tulburarea anxioasă, fobiile, Tulburarea obsesiv-compulsivă, reacția acută la stress etc.).
- Sindroame comportamentale asociate perturbărilor fiziologice și factorilor fizici ( Anorexia nervoasă, bulimia nervoasă etc.).
- Tulburări de personalitate și comportament.
Retardarea mentală
Problemele de sănătate psihică care pot fi diagnosticate și tratate de către un specialist în psihiatrie reprezintă în continuare, într-o mai mică sau mai mare măsură, un tabu în societatea noastră. Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul că sănătatea emoțională și mintală necesită aceeași atenție precum sănătatea fizică. Avem grijă de corpul nostru prin alimentație, mișcare, analize și investigații medicale periodice. Avem grijă oare și de mintea noastră și de sufletul nostru?
Pentru a trece peste stigma asociată tulburărilor mintale trebuie să avem o imagine clară a problemelor care țin de psihiatrie, cum ne poate ajuta un medic psihiatru și ce se întâmplă în timpul unui consult de psihiatrie.
Când ai nevoie de un consult de psihiatrie?
Tulburările mintale majore nu se manifestă la întâmplare și, adesea, familia și prietenii pot sesiza mici schimbări legate de comportamentul și dispoziția persoanelor afectate. Din această cauză este importantă recunoașterea semnelor care indică faptul că noi sau cei dragi au nevoie de un consult de psihiatrie.
Tratamentele și terapiile oferite de către un specialist în psihiatrie pot ține sub control anumite afecțiuni, să prevină cronicizarea și complicațiile sau chiar să împiedice apariția lor. Printre semnele și simptomele care indică faptul că o persoană are nevoie de un consult de psihiatrie se numără:
- Modificarea apetitului;
- Problemele legate de somn (insomnie sau nevoia acută de somn);
- Schimbările de dispoziție;
- Apatia, lipsa interesului și a plăcerii;
- Dificultățile legate de concentrare, memorie, gândire logică, luarea deciziilor;
- Sensibilitatea crescută, iritabilitate sau plâns facil;
- Comportamentele modificate, neobișnuite;
- Senzația de singurătate;
- Oboseala și lipsa de energie sau energie excesivă;
- Agitația sau lentoarea;
- Scăderea funcționalității socio-profesionale.
Contactează-ne acum pentru a programa o consultație la 0359 411 000 sau solicita aici o programare.

Dr. Darius Florea
Medic Specialis Psihiatrie
Tarife Psihiatrie
Consultatie neurologie | 170 RON |
Control neurologie | 150 RON |